Tuesday, September 24, 2013

Cara berus gigi baby


Salam
Selasa lepas kina teman nenek kina buat gigi palsu dekat KK paya besar..(2 mggu yang lepas..sbb entry dok dalam draft je..sorry nona..kekeke) gigi nenek dari bulan 5 xsiap2..=_=..sementara tunggu nenek tu, shahadah memang riuh dengan pekpekpek bunyi selipar die sampai doktor tanya die nak check gigi x?
Shahadah ada 6 batang gigi..jadi alang2 tu check la..dekat bintulu xpegi kk pun, jadi check up xberapa nak details..
Masa check tu doctor ajar cara nak jaga gigi baby..so boleh la kina share apa yang kina dgr & igt.. (kdg2 masuk telinga kanan kuar telinga kiri, yela..sambil dgr sambil jaga shahadah meligat nak main)..

★☆Boleh start berus bila da tumbuh gigi pertama..kalau nak start sebelum gigi tumbuh oun lagi bagus, gosok2 gusi so that die akan familiar..menggunakan gauze ataupun napkin..amek napkin yang bersih kemudian basahkan dengan air yang bersih..

★☆Pegang kepala baby, bukak mulut die guna tangan kiri..macam kina baringkan shahadah atas tilam..tangan kanan pegang napkin..kemudian lapkan gigi die..kalau bahasa kasar tonyoh2 tp jgn la ganas sangat ..kalau gigi nampak ade putih2 macam tahi gigi tu kasi clear ye..boleh pakai berus getah tapi utk bagi die familiar boleh tp kalau utk mencuci gigi berus tu mcm x lut kan..kl kita gosok dgn berus tu rasa licin je masa berus..kalau biarkan nanti akan jadi plak pada gigi..even dari umur 1 tahun..

★☆ Masa kita tonyoh tu memang normal die akan merengek meraung xnak..tapi practice makes perfect..lama2 doktor tu cakap dorang akan menyerah kalah..sebab anak die pon cmtu die buat..

★☆ Waktu terbaik gosok gigi adalah waktu bangun pagi & sebelum tidur..amalkan gosok gigi sebelum tidur..lagi2 bila anak dah makan macam2 (ni pon kadang2 daku sendiri fail..huahua)..

★☆ Sebelum 18 bulan xperlu pakai ubat gigi..bila die dah pandai kumur & buang baru start pakai ubat gigi..itu pun secoit je..

★☆ Bila gigi anak dah banyak & penuh.. maybe 10 batang kot.. xpasti..yang penting bukan 6 batang sebab shahadah xboleh buat lagi..(part ni la daku tak berapa dengar..)..boleh bawak anak check up & buat floridekan gigi..kalau xsilap die titiskan floride ke cmne ntah..sape yang clear tentang ni tolong komenkan ye..hehe..

★☆ Kalau baby yang minum susu formula, kita kena cabut botol bila die da xminum..xpayah bagi die nyoyot saje2.. (ku ingatkan sebab takut jonggang..hahaha)..supaya gula dalam susu formula tu x direct kena gigi lama sangat..nanti akan mempercepatkan proses gigi rosak..sama juga kekdahnya bila bagi makanan bergula..xboleh bagi selalu..kadang2 jarang2 xpe.. (noted doctor..hehe)..

★☆ kalau anak yang susah beno tutup mulut rapat2 tu..minta tolong ayahnya pegang..maknya tonyoh..hehe..

Doctor cakap gigi shahadah cantik..jadi kena rajin gosok gigi & jangan makan gula2 banyak sangat (dengar tu shahadah! Hihu)..wan mi cakap kalau gigi kuning xpe, mama ade jual pemutih gigi..hahaha..terkena jugek..
Susah sgt nak gosok gigi..seyes mcm kena dera..xsmpi hati tgk tu kdg2 sehari sekali je gosok..tp doktor ckp lama2 kl kite buat selalu anak2 akan menyerah kalah..huhu..

12 comments:

NURSHAKIRA ABDUL HALIM on September 24, 2013 at 12:28 PM said...

huhu menangis dia :) kak kina, jom berpantun..bleh mng hadiah..tak pyh buat entry, pantun je kat kotak komen..jom kak :)

http://lotsoflovebyshakira.blogspot.com/2013/09/segmen-komen-berpantun-by-shakira.html

cik puan aini on September 24, 2013 at 12:43 PM said...

alya suka sgt gosok gigi..sebab pagi2 salu akk gosok gigi depan dia..hihi..

LisaLisut on September 24, 2013 at 1:33 PM said...

Thanks for this info kina. I br blk jmpe doc tp lupa tye bab ni. Adoi. Dhla i try ajar gsk gigi tp hannah sengih3 dia sikat rmbut dgn brus gigi. Ketap2 mulut etc. myb i shud try pkai napkin dlu huhu. Ssh nye nk ajar. Kene sbr byk2 la i ni

Sheila Salim on September 24, 2013 at 1:53 PM said...

Assalamualaikum kak kina. thanks for sharing the tips. heee kalau ada rezeki nanti sheila ikut tips kak kina ye. alahh shahadah cinta mengelak nak gosok ye :)

mrs kayrul on September 24, 2013 at 2:18 PM said...

dah boleh la nampaknya gosok gigi hadif dengan ubat gigi...sebelum nie gosok kosong jer

Liyana on September 24, 2013 at 2:50 PM said...

Oh sama la...gosok gg faiq pakai napkin je lg bersih kot...melalak2 .peduli ape ibu. Demi masa depanmu la anak hehe

ctmah on September 25, 2013 at 10:35 AM said...

alisha pun sama.bila nak tonyoh aje pakai napkin cepat2 ketap bibir.huh

Nona Azhar on September 25, 2013 at 4:04 PM said...

Hahaha Kina siap sorry tu! finally up pon entry nih! Thank you kina.

nak sangat gigi anak putih kan kita nih. hehehe

mak kina tu yg tak tahan tu.. sbb kina ada jual white creast! hahaha

lina on September 29, 2013 at 12:45 AM said...

good info kina. my baby 6 months dah ade 6 btg gigi. start tu terus cari berus gigi baby. tapi tu la baby, ade time dia nak buka mulut dia, ade time dia tutup tak nak bukak. tapi selalunya he excited nak gigit berus gigi tu bukan nak gosok gigi.

wath syahadah on October 9, 2013 at 1:14 PM said...

berus gigi macam kene pukul nangisnye. hhaha. nnt besar shahadah tgok lik gmba dia tanak berus gg mesti malu. kikii

mummyatyoung on December 21, 2014 at 4:01 PM said...

salam,
sy start bg baby berus gg masa dia tumbuh gg yg first (7bulan) pakai berus gg & ubat gg baby. perlu x sy stop guna ubt gg .(baby dia akn ludah ubt gg & air yg masuk dlm mulut lepas berus gg sndri). skrg baby dah 11 bulan.
lg 1 sy nk taw lebih detail ttg flouride tu..

terima kasih.

mas yana on June 2, 2015 at 2:49 PM said...

same la.. ngs macam kena dera.. tapi my mistake naru la ni ajar anak nk gosok gigi.. umur dah setahun..

 

Shakina Farhan Designed by Alieff Artwork