Friday, September 28, 2012

Berat asal kembali selepas habis pantang

Salam
Wah, tajuk bikin gempak je kan..Macam la banyak sangat naik..kalau naik 15kg, habis pantang turun 15kg lain la kan..tu baru Wow!! Masa pregnant berat kina paling tinggi 60kg. Berat biasa 50-51kg so naik dalam 10kg je. Berat shahadah chinta 2.75kg + benda-benda asing dalam perut = 3.5kg..jadinya lemak extra dalam badan masa pantang lebih kurang 6.5kg..takde la banyak sangat kan tapi jenuh gak tu nak turunkan..Ni gambar pregnant masa 8 bulan. Rindu plak zaman memboyot.
shahadah chinta dalam perut lagi, time ni dagu dah start utk menonjol jadi dagu kedua.

Antara faktor-faktor yg kina rasa la membantu penurunan berat badan:-

1) breastfeed si kecik shahadah chinta. Sekarang dah xkecik mana, kus semangat. Orang kata breastfeed membakar kalori umpama berjoging. Penat tu. Patut la mama rasa macam berpeluh byk & perlu pakai deodorant byk2 kalau x busuk gile weh.Hahaha.

2) lokasi berpantang yg strategik. Kalau korang nak tau kina berpantang kat bawah tgga dlm rumah sbb nak mengadap tv punya pasal. Panas tu memang la satu sebab pakai pn kipas kecik. Kalau malam memang lembap la kain batik dek peluh.

3) berulang alik hosp masa shahadah chinta warded sebab jaundis-mmg aktif gile kot. Ada gak kena naik tangga sbb lif rosak.

4) minum air banyak- kalau dl 1 gelas air kosong je sehari. Sekarang paling kurang 2L. Memang pudin beli 1 kotak mineral botol besar. Haus sbb bf kot kan.

5) makan tak ikut masa- bila dah xd org jaga kat rumah, kina plak ikut time shahadah chinta.kadang2 makan bekpes kol 1 ptg. Selalu je brunch. Nasik wajib. Xd la makan bertambah kalau lauknya takat ikan bako (kalau makcik kina dtg lauk ni jela).. Coklat 1 bar sederhana cadbury black forest pun wajib kunun utk hilangkan stress. Siapa kata coklat menggemukkan?kihkih..

6) tak cukup tidur- normal la kan bila da ada anak mata panda akan menjelma.

Tu je la. Maybe metabolism tggi gak kot. Kina tak makan apa-apa ubat @ jamu sbb jaundis kan & kina kira bertuah sebab xnaik banyak. Cuma yang membimbangkan :-
- ada dagu kedua. hahaha. Ke dagu plak lemak ni.
- kebuncitan sebanyak 1.5cm. hahaha. Malas pakai bengkung sape suruh. Tapi akan kucuba sit up nanti & pakai krim pati halia mustajab super hot. Kan best kl krim tu xd bau. Semangat sikit nak pakai. Ke korang tau krim yg xd bau?Bak share. 

Ini budak yang membantu mama menyingkirkan lemak2 tak perlu..

Shahadah Chinta yang semakin debab

22 comments:

S.n.Fariza on September 28, 2012 at 1:32 PM said...

WAH... tips dr kina :)
comel Shahadah Chinta ni

puan.mila on September 28, 2012 at 1:49 PM said...

untung la org kecik so pas bersalin snng je nk trun..hiks..ingtkn kina dh nmpk kecik, rupanya mila lg ringn 45.9 je last checkup ritu..brusaha ni nk naikkn lg brt bdn..tp seyesly kina xnmpk bsrpun, molek2 je bdn :D

aThidEaN on September 28, 2012 at 2:02 PM said...

jelez betul org naik sikit2 masa pregnant ni.
i mmg jgn mimpi la.
anak first 23kg naik. berat kembali normal bila anak dh 7-8bulan.
ni pregnant kedua ntah berapa total naik xpasti lagi, sekarang dah 8kg padahal br 5m+

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P on September 28, 2012 at 2:06 PM said...

caiyok2 ! takpe, baru sebulan kan.. tak lama lagi slim balik tu

Riana on September 28, 2012 at 2:30 PM said...

wah..bes je kina xbyk naik..yana skrg da 12 kg ni naik..nak tgu lagi sebulan ni ntah berapa..jenuh la nt nak kurus balik..haha..harap2 bf membantu..mulusnya shahadah cinta tu..geyammmm!

Ryn on September 28, 2012 at 2:30 PM said...

bkn sng nak turun berat lepas besalin kina..ok la tu...g pon kina bkn bsr sgt pn...hehehehe...comel dy tdo...:)

sarahhernyzar on September 28, 2012 at 2:32 PM said...

kina.. boleh try ni kot.

Susuk Dara Slimming

gudluck. yg nyata shahadah chinta tomey sgt sgt sgt.

fitria on September 28, 2012 at 2:52 PM said...

eh chinta pkai baju pink laa.. no more biru dah.. hehehe

Basyirah Abd Rahman on September 28, 2012 at 2:54 PM said...

Shake dah mengurut habis pantang? Seem that u're actively in and out during confinement. Basyi pn dulu ms dkt2 habis pantang byk jalan, tp actually it is not that good for us.. Sbb takut peranakan jatuh. Tp pas hbs pantang hr 44 basyi panggil tukang urut and surprisingly peranakan basyi jatuh! Tukang urut tu tolak pelan2 bawak nait atas balik. Dia ckp, ni mesti byk jalan and angkat bende berat ni. (maklumlah masa tu mmg x nafikan basyi pi ulang alik KL ambik stok tudung..)

dilla nadila on September 28, 2012 at 3:15 PM said...

COMELNYE SHAHADAH CINTA....

ctmah on September 28, 2012 at 6:42 PM said...

yes like like.berat badan ideal dah kembali menjelma ek.berat shahadah dh bpe kg kina?

.ieLah. on September 28, 2012 at 8:11 PM said...

dalam pantang memang kalo tengah bf kan baby rase tekak perit gile.kering sangat.

tapi kina da banyak turuunnn.jelesss! (nak cakap jugak lagi!) hehe

LisaLisut on September 28, 2012 at 9:07 PM said...

masa pregnant berat 50kg je? wahahaha.i smpai 69kg dr 50-55kg ms belum pregnant and early pregnancy okayyy...kire kurus lg tu..huhu.. i tak timbang dh malas.mls nk pk diet ke apa.dh la susu jenis xmeriah so kene sll makan n minum supaya supply xputus..huhu..6bulan lg br pk diet..tp bab peluh n busuk tu yessss. ketiak busuk okkkkkkk .. peluh apatah lg wpn kipas full blast hahaha

cikpuanputeri on September 29, 2012 at 12:04 AM said...

so comel shahadah chinta nie! geram!! weee, dah kurus boleh pakai baju lama dah...hihi. best!!

cha on September 29, 2012 at 12:51 AM said...

i tak prgnant pun brat dh 50kg u acane. yay pasni slim la u

eh nama baby shahadah chinta ye?sedapnya nama sorry u i br blogging balik sbb hari tu private busy hehe

~ NANA ~ on September 30, 2012 at 10:45 AM said...

wahhh bestnye x naik byk...i naik lebih 15kg ms pregnant hari tu...org ckp bf mom ni blh kurus tp i makin gem gem ape kes? hahahaha

Miss Sunshine on September 30, 2012 at 10:56 PM said...

huhu.. kita ada 3,4kg lagi nak dapat berat masa sebelum pregnant..

Jan@Afzan on October 1, 2012 at 10:57 AM said...

kina, jan ni neves ni..berat naik je tiap kali timbang.. dah lebih 10kg ni..insya Allah ada lagi 3 minggu lebih sebelum due. eee, ngeri sungguh kalau tak dapat turunkan berat...(nangessss!)

aTy _faRed~ on October 1, 2012 at 9:18 PM said...

berat aty pulak turun giler2 terlebih kurus..!!! dek kerana anak semakin lasak...:(

Liyana on October 2, 2012 at 10:44 AM said...

same la turun byk giler, agknye sbb ank kuat nyusu. smpai org tegur lg kurus dr sblm peknen. haha

err, kadar kebuncitan tu cam same je. mls pakai bengkung nye pasal. panas la katekan.. hoho

Hayati A.G on October 4, 2012 at 12:23 PM said...

hehe alhamdulilah dapat turun berat badan dgn senang kan? sama la cam yati..berat kembali mcm zaman bujang dulu...cuma perut je kena slim..mak asyik wat spotcek je kat perut dah slim ke belum huhu..katanya belum lulus lagi...rasanya cam dah ok...hehe

Rinah on October 5, 2012 at 2:33 PM said...

banyak tips. hehe
Shahadah cinta comel. Sejuk mata memandang :)

 

Shakina Farhan Designed by Alieff Artwork