Monday, September 24, 2012

Jaundice sebab susu ibu

Salam
Shahadah chinta masih lagi bergelumang dengan jaundice atau biasa org panggil demam kuning. Masa pregnant dulu rasa cm 'ala..normal la baby kena kuning'. Tak risau sangat sebab masa kecik dulu pn kina baby 'digi'. Siap ade gambar masa kecik kena jemur. Tapi bila anak sendiri kena warded dok bawah lampu biru tu menitik gak air mata. Masa tu baru la nak risau,nak gelabah,nak menyesal tak minum susu kambing fresh masa pregnant.

Bacaan jaundis shahadah chinta paling tinggi masa hari ke7 : 260. Kalau lebih 250 kena warded tapi bilangan hari pun diambil kira. Kalau kiraan 260 hari ke 20 tak perlu dok bawah lampu dah sebab dah takde effect katanya. Kena warded dekat Kuantan Specialist Hospital under Dr Siti. Maka duduk la shahadah chinta di bawah lampu biru. Walaupun kina suka biru tapi lampu biru tu panas ok sampai kulit pun macam mengelupas gitu. Sedih je tengok.


Kina tak duduk dekat wad so ulang alik dari KPJ dgn rumah. Setiap 4 jam kina akan datang untuk menyusu & bawak susu yang dah dipam. Masa tu susu pun tak keluar banyak. Nak dapat 1oz punya la payah,1 jam baru boleh dapat. Setiap kali datang bawak la separuh bekas dadih nak bagi dekat nurse supaya nurse susukan shahadah chinta masa kina xd. Dah la stress anak tak sihat, stress gak bila ada nurse yang cakap sikitnya susu yang kina bagi. Macam fobia plak nak datang bawak stok. Dah la sakit2 lagi masa tu, balik rumah makan,pam,mandi, pergi hospital balik. Time tu nak give up dah rasa nak exclusive breastfeed, kalau tak cukup memang fikir nak bagi nurse bagi FM tapi Alhamdulillah, walaupun nurse buat muka cakap sikit, susu tu cukup untuk Shahadah Chinta siap bawak balik 3 bekas dadih (bukan penuh la ye) masa Shahadah Chinta dah discharge. Masa tu leganya, tak perlu nak pam berjam2 untuk dapatkan 1-2oz. Tak perlu dengar nurse cakap susu awak sikit. Tak perlu ulang alik pagi-pagi buta. Memang happy gile rasa bila bacaan jaundis Shahadah Chinta turun ke 193 & boleh bawak balik.

Hari ke20 nurse datang masa tu kina tengah berurut, dia tengok dah takde kuning tp hari ke22 dia datang tengok macam kuning balik & suruh gi check bacaan. Hurm, memang naik & lebih dari 250. Masa pantang memang kina tak makan blackpepper @ kunyit sebab kuning lagi kan tapi naik jugak. Nasib baik tak payah warded. Nurse pun cakap ni maybe sebab susu ibu tak bahaya tapi lama, awak jangan la berhenti plak bagi susu badan. Doktor pun cakap macam tu gak. Dah check darah,liver,berat badan & air kencing (susah ok nak collect urin baby girl) xd masalah so tak risau sangat dah tapi kulit dia still merah gelap & kuning akan keluar kalau die menangis & menguap. Granny asyik cakap bila kulit nak cerah ni.

Masa check up berat masa sebulan:
Berat shahadah chinta - 3.45kg (berat masa lahir 2.75kg)
Berat mama - 53kg
4 hari kemudian datang semula utk retake test urin baby check lagi berat:
Berat shahadah chinta - 3.85kg (naik 400g dlm masa 4 hari ok! Terkejut mama. Pastu terus rasa berat pegang die.haha)
Berat mama - 52kg (turun lagi 1kg dlm masa 4 hari.nak gak check kan. Style pantang nampak penimbang !)

Doakan shahadah chinta cepat2 hilang kuningnya ye & mamanya cepat2 slim..kakaka.

Gambar di bawah masa kena warded & sudah didischarge..

27 comments:

S.n.Fariza on September 24, 2012 at 5:58 PM said...

insyaAllah semuanya baik2.
samalah dgn anak buah, kena kuning 2++ kena warded. kesian dia. :(

Shakina Farhan on September 24, 2012 at 6:06 PM said...

Fariza: minum la susu kambing mse preggy ni ye..tu la,kl dpt dok wad skali ng die ok..ulang alik tu haru biru sgt..

Bazilah (^0^) on September 24, 2012 at 6:28 PM said...

ciannye. take care yer kina ngan baby shahadah. bazi pon nak start minum susu kambing dah ni, ibu kata nk msk 9 bulan elok minum.walaupun x suke susu, demi baby haruslah cuba kan. take care yer kina n baby! :)

Khalisa Ridzuan on September 24, 2012 at 6:41 PM said...

oo ur baby kene breastmilk jaundice ke.i jaundice biasa.tggi jugak aritu smpai 330.huhu. i xnk ulang alik plus doc suruh maknye skali masuk ward.haha.tp ok la sng nk kasi susu bdn. kes i lg bengang.doc tu xnk lgsg kasi i pam.dia nk direct feed.dhla masa tu i mmg fail df.huhu.kitorg curi2 topup fm bila baby xpuas,n kasi perahan anggur hitam.turun 204 terus n discharge. lps tu nurse KK pulakkk sibuk dtg umah suh cek bacaan hari2. imagine hari2 dia call nk tau bacaan,i kene bwk baby ambik darah.kesian tau baby kene cucuk.ikutkan i xnk tp nurse KK sengal asik nk tau bacaan.mmg i xnk dgr ckp nurse KK ke apa.

we keep cont guna traditional way,mandikan air bunga matahari dr kedai cina,kasi sikit air perahan sengkuang cina,kasi sikit air masak pn ye jgk(yg ni sbb mls nk dgr org2 tua bebel kata baby panas dlm which is works to my baby,dia ok je minum air masak haha tp tak byk la dlm sesudu dua).alhamdulillah ok.susu kambing mcm xjln je dkt i n baby huuhu

sabar.if baby kene kuning mmg kene byk sabarrrrrrrrrrrrrr.cewah.dr ibu yg br lps pengalaman kene kuning for 3 weeks ;p

Syima Syaz on September 24, 2012 at 6:54 PM said...

i takde experience tapi i doakan chinta (erk?) sihat macam baby lain ek.. keep bf baby kalau ok..

sian baby kina...

Cik Puan Rara on September 24, 2012 at 7:54 PM said...

kina tak duk spital gak eh.rara baru buat entry pasal ni.rara pon anak kuning.kena warded 3hari 2 malm taw.sgt pilu.

Riana on September 24, 2012 at 8:33 PM said...

kesiannya baby chinta..moga cepat sihat ye baby =(

Shakina Farhan on September 24, 2012 at 8:51 PM said...

Bazi: bagus2..prevention is better than cure kan..:)

Lisa: haha..nurse kk mmg akan suruh kl bleh pg tu dtg pg tu gak suh g kk..paed ade ckp seme ni sbb dulu2 kes jaundice tggi smpi xcukup drh nk tukar drh then nurse wajib g rumah..Tu la..mmg byk kena sabar kn..tp 330 tu tggi tu..nsib baik hannah xkena tukar darah kn..

Syima: haha..nape erk?tq aunty syima..

Rara: sama la 3 hari 2 malam gak..nanti kina bace post rara plak..

Riana: tq aunty riana..suke nama riana..

puan.mila on September 24, 2012 at 10:00 PM said...

Kesiannya tgk shahadah..moga bb cpt sembuh dri kuning ye :-)

ciknurulcantek on September 25, 2012 at 3:16 AM said...

get well soon baby..from kak Aqidah..haha..kak lagi..mokcik aqidah..

.ieLah. on September 25, 2012 at 7:06 AM said...

ariana duduk kat wad tu mase 1st cek kuning 213. terus duduk bawah lampu, air mata mak dia yang sebaldi keluar. da la dia jerit2 mase memula letak tu. memang stress kan, body sakit, anak plak camtu.. huuu.. sedih bila ingat balik :(

tapi tu la, bby mmg mudah sangat kena kuning. lama or kejap je la..

Shakina Farhan on September 25, 2012 at 8:00 AM said...

Mila: skg die aktif tp still kuning lg sket..

Kak aqidah: tu blog akak eyh?

Ielah: kan?mmg bsabar jela..8/10 baby skg kuning..

Mila Ahmad on September 25, 2012 at 9:21 AM said...

Ala cian shahadah kena jemur kat bawah lampu tu.

Zimie on September 25, 2012 at 9:27 AM said...

macam normal je kan bb kena kuning pada zaman skrg.camni dekat2 due,zimie nak try minum susu kambing gak la hihi nak tengok berkesan ke x.entah sedap entah x susu tu sobsob

cik lin butterfLYNN~~ on September 25, 2012 at 9:56 AM said...

alahai kesian shahadah chinta kena jaundice.. moga cepat sembuh ya, ameen..

kina, lin dah lama start minum air susu kambing since kandungan 5mth dulu(now dah 7mth++),tp minum susu tepung hi-goat ajelah,setakat ni dah nak habis 1 kotak,tggallg 1 kotak,mggu dpn kot br nk minum susu kambing segar,hopefully baby nt x kena lah jaundice or kurang sket jaundice nya,huu

Basyirah Abd Rahman on September 25, 2012 at 10:00 AM said...

Salam.. Shake. Kuatkan semangat tau! Basyi pn x tahu sgt pasal jaundice tp masa preggy mmg basyi minum hi-goat, tp jarang2 je.. Btw, ms baby basyi newborn, basyi mandikan dia dengan air daun buluh.. Ambik dr kampung. Rebus air tu. Insyaallah ok..

Wawa Yusoff on September 25, 2012 at 11:14 AM said...

kina,my bb pun kena breastfeed jaundice yg berpanjangan. genap umur dia 2bulan baru betul2 hilang kuning tu.

so, no worry kina. certain baby yg lambat hilang kuning ni doc cakap maybe liver dia lambat matang. jadi, biarlah bb recover sendiri ye.

Shahadah cinta, cepat sihat ye sayang..

~ NANA ~ on September 25, 2012 at 12:12 PM said...

i takde experience tp semoga shahadah chinta sihat2 je k...nanti boleh main dgn farish...eh? hihi

Fahreen Fredo on September 25, 2012 at 12:29 PM said...

Oh. Reen pon dua2 anak kene kuning, masuk ward, tapi kita mintak je duduk ward. Tak sanggup plak tinggalkan anak. Ward kat sane penuh ke camne?

Banyakkan menyusu, insyaallah cepat huilang kuningnya.

ctmah on September 25, 2012 at 1:53 PM said...

Alisha sampai kena cucuk 4x tu..cian tgk dia jerit2 nanges.yg tambah geram tu, mase cucuk kali ke-3 nurse KK amek darah sket.so bile masuk dlm machine darah jd kering. kena la cucuk lg kaki sebelahnya.sakit tol hati ni!lepas tu cuba segala petua, baru la OK n doc ckp xyah datang dh.
get well soon shahadah chinta.membesar dgn sihat yek

aTy _faRed~ on September 25, 2012 at 4:55 PM said...

memang tak sanggup kan tengok baby dalam tu bagai..kena enjit amik darah..haiihh...aty dulu pon macam tu..sehari jer duduk teman kat wad sebab nak direct bf die..tapi tak tahan ngan air cond..mase tu dah ar baru jer lps beranak kan...terus mcm nak rengat...lepas tu berulang alik bawak susu pump..memang sikit sangat..!! dapat 2oz pon dah rase banyak mase tu..mase tu tak pandai nak pump lagi..alhamdulillah lepas 3 hari ok dah...memang gelap kan kulit anak biler kene kuning..:) neway..doa semoge shahadah chinta terus sihat..aminnn

:: hayati :: on September 25, 2012 at 9:12 PM said...

kina klu nk bg baby tu sesudu je tiap2 pg susu kmbing, bace selawat....
tp susu ibu adalah susu terbaik,susu kmbing susu kedua terbaik slps susu ibu, lbh baik bykkn bg susu ibu kn...btol x?....huhu

Diary's Owner on September 26, 2012 at 8:42 AM said...

Alahai...get well soon, baby!!!
Kuatkan semangat, ibu baby!!!

Gadis on September 26, 2012 at 12:06 PM said...

Insyaallah semuanya akan baik je nnti..aminnn...=)

ciknurulcantek on September 28, 2012 at 12:04 AM said...

kina..blog tue dah berkurun x update..sedih x hilang2..haha..nak bukak blog baru yg x sedih2 dah..

akuroashida on October 14, 2016 at 8:15 AM said...

Ur baby 2bulan br habs ka?? Anak sy 46hr hr ni.. ujian dr buat semua ok.. tp still nmpk kuning.. lahir 35w pulak.. risau pun ada

akuroashida on October 14, 2016 at 8:15 AM said...
This comment has been removed by the author.
 

Shakina Farhan Designed by Alieff Artwork