Wednesday, January 4, 2012

Tutti Fruitti tiruan gara-gara mengidam

Salam
Sejak pregnant ni kina da mula mengidam & mengada. hahaha. Namun Alhamdulillah, takde la mengidam benda yang pelik-pelik. Mengidam benda yang masam, masin, pedas & manis. Pahit macam takde lagi. hahaha. 

Yang ketara sangat sekarang rasa nak makan cheese setiap hari. Biasa buat spagetti letak topping cheese & macaroni cheese, tapi aritu tengok Top Chef 7 nampak dorang kena masak makanan berempah dan pedas, terus terlintas nak nasi beriyani bertoppingkan cheese. Pudin berusaha nak belikan nasi beriyani masa lunch hour tapi ada saja halangan. Takde rezeki la tu. Pastu mengidam style nampak makanan dalam TV rasa nak. Tapi kalau macam terlambat dapat, rasa mengidam tu terus hilang sebab nak makanan yang lain plak. So, sekarang memang pudin dalam mode bersedia. hahaha. Terima kasih suamiku.

Malam tadi masa tengah tengok Masterchef Malaysia. Ala, episod Emilda & Felix terkeluar tu. Tiba-tiba nak makan tutti fruitti. Jam dah menunjukkan hampir pukul 10malam, kasihan plak dekat pudin nak mencari tutti fruitti kat Melaka ni. Confirm dia akan pergi cari punya. Tak pernah lagi pegi mana-mana tutti fruitti kat Melaka & tak tahu kat mana. Dalam kasihan nak menyusahkan suami, minta juga tolong belikan ice-cream coklat & coklat nips.

Pergilah beliau membeli di Giant yang lebih kurang 2KM dari rumah sewa. Sempat jugak dia belikan ice-cream serta coklat nips dan menjadi pelanggan Giant yang terakhir pada malam itu. hahaha. Lepas tu terus amek 2 3 sudu ice-cream (scoop takde), kemudian taburkan coklat nips. 
Versi hari ni. Ice cream dah tak berapa beku sebab peti kureng sejuk.

"Patut lah nak ice-cream coklat dengan nips, nak buat macam tutti fruitti rupanya'' bilang pudin.
''Iyo..tak dapat tutti fruiti betul-betul, yang tiruan pun jadi..haha'' bilang kina.

Kalau ada coklat hershey yang cair meleleh tu mesti lagi serupa rasanya. Kina bukanlah peminat tegar yogurt Tutti Fruitti. Kalau beli, mesti ambil yoqurt perisa coklat sebab rasanya tak macam yogurt langsung. Lepas tu, supaya tak berat sangat, kina kurangkan ambil yogurt & banyakkan topping yang tak berapa nak berat macam marshmallow, coklat cip, strawberry (beberapa ketul sebab berat).

Apa yang boleh kina cakap idea Tutti Fruitti ni memang brilliant.Makin berat makin mahal. Bijak betul menggoda. Agak-agak ada tak branch dekat Bintulu? Kalau takde kena buat Tutti Fruitti tiruan la lagi.HAHAHA 

19 comments:

Suria on January 4, 2012 at 4:53 PM said...

kelakar lah kina, heheheh
nsb baik tekak boleh terima wlupun tutti frutti tiruan, kihkih :D

Shakina Farhan on January 4, 2012 at 4:55 PM said...

suria: hehe..sebab nak sgt kan..idea tiba2 muncul..walaupun confirm tutti fruiti lagi sedap & mahal (-_-)..:P

puteriraifana on January 4, 2012 at 5:07 PM said...

orite lah tu agak2 rasa dah sama. tekak nak rasa sikit je kan.. hee. nanti kat bintulu kalau xde pun buat sendiri ye... prepare awal2 letak dalam peti..hehe....

Shakina Farhan on January 4, 2012 at 5:09 PM said...

put: tu la..sipi-sipi pun jadi..hehe..harus baiki peti supaya lebih beku..:P

Fariza on January 4, 2012 at 5:09 PM said...

yummy. dr dulu x berkesempatan nk mkn ni tau. hik3. take care kina

Shakina Farhan on January 4, 2012 at 5:14 PM said...

fariza: kina akan makan sebulan sekali sbb ade tutti fruiti sebelah rumah kat kampung belah kuantan..try la..sedap..tp xle tiap hari sebab mahal..huhu..fuhfuh..

~cahaya~ on January 4, 2012 at 5:16 PM said...

kina..mengidam mmg macam gitu le gaya nye. dah la asben akan tunaikan jugak walau dgn apa cara sekalipun..
akak awal2 dlu terasa sangat nak makan lauk kenduri stail kat kampung akak (Terengganu). tp kami takde cuti panjang nk balik kampung. Pantang ada jemputan kenduri, mesti bawak akak g. Tapi, memang tak puas la sebab tak dapat apa yang akak nak.. Last2, ktorang balik jgak. Dapat la makan.. Heee. Alhamdulillah..

sarahhernyzar on January 4, 2012 at 6:27 PM said...

haha. sama la kina. klu pg froyo amik inti je lebih. yogurt tu mcm nk x nk je timbul. haha. sara suka yg natural tu eceh. bajet diet la kan. padahal ! :))

Azura on January 4, 2012 at 9:39 PM said...

Alololo siannya kina.... ni gara2 tgk gambar tutti fruitti kat blog saya ke. act kat melaka ada kat bukit beruang tu... anyway, follow u...

jooleata on January 4, 2012 at 10:47 PM said...

hihi.. belum buka lagi kt bintulu.. :)

~ NANA ~ on January 5, 2012 at 10:17 AM said...

kina...i pulak kalo mengidam terpaksa masak sendiri...hihi

tutti frutti sedappppp kn? :)

ryy.han on January 5, 2012 at 12:24 PM said...

first time pregnant,husband mmg kena layan kan mengidam2 ni...

for me second time pregnant lebih realistik...xde kata mengidam sgt..cuma dh nk bersalin nk makan cendol (haha sbbnya dlm pantang mana blh layan ais ni...psl tu la nk cendol)

enjoy ur pregnancy! a lot more to come..

syaz@rozelt on January 5, 2012 at 12:36 PM said...

wah2..sedapnye shake..klu mcm nie org yg x preggy pon boleh ngidam nih..hihihi

Hunny Kitty on January 5, 2012 at 2:19 PM said...

..makan je sementara berselera kina...hehehehhe...lepas ni DIY tutti fruti lak lew... :P

ctmah on January 5, 2012 at 5:28 PM said...

after this nak DIY ape plak ek?hihi
btw i dah add u dkt my m2b list :D

♥ nana i am ♥ on January 6, 2012 at 8:38 AM said...

salam kak kina :)

saje saje nak share link masak masak yang best :

http://fromintankitchen.blogspot.com/

* selamat belajar menjadi ibu yang paling baik ye :))

**walaupun umur kita tak berapa jauh jaraknya..but i prefer to call u 'KAKAK'..takpe kan?hihi

cha on January 6, 2012 at 12:06 PM said...

tahniah dear u dh pregnant. bilala turn i ni :p

Liyana on February 2, 2012 at 8:26 AM said...

kina, sy pnh bace cheese x elok mase awal2 kehamilan 1st trimester. ade bakteria ape tah,toxoplasma ke ape tah, lupe.. huhu elakkan mknan yg diproses eh.. hehe :)

~CAHAYA~ on September 22, 2012 at 8:51 AM said...

biasany klu nk mkn yg manis2 cmni mest baby pempuan...biasany la....huhu

 

Shakina Farhan Designed by Alieff Artwork