Tuesday, February 2, 2016

Kisah third pregnancy di KPJ Penang

Salam..

Kesian plak baru 2 post tentang [thirdpregnancy]..Hihi..bukan tak excited tapi terlalu banyak komitmen. Excited sangat excited, dok shopping online je. Kekeke. Nak masuk 6 bulan dah. Tapi perut macam previous pregnancy tak perasan sangat.

Antara story yang menjadi kenangan untuk third pregnancy ni. Semuanya kisah dekat KPJ Perda Penang.

1) Pegi KPJ untuk register monthly check up.
Nurse : First pregnancy ke? Second pregnancy?
Kina : Third pregnancy.
Nurse : Oh. Okkkkk. (macam tak percaya plak muka die)
> shahadah dan shafiyah tengah berjoget dekat luar masa ni. die tak tahu tu my daughters sebab kina jalan dulu, pudin jaga dorang. hahaha.
> nampak terurus lagi lah kan walaupun mak anak 2. hahaha. hakikatnya kalau kat rumah selekeh serebeh macam hantu kak limah. gaye mak anak 10 dah. kwangkwangkwang.


2) Tukar gynae dalam hospital yang sama.
Sepanjang 3 kali pregnant ni 1st time tukar doktor. Hahaha. Kalau tukar hospital tu biasa lah kan. Kitorang tukar doktor sebab tak berkenan sangat dengan cara doktor tu. Tak friendly. Tak into details. Nasib baik la pihak AIA bagi tukar. Puas hati dengan doktor sekarang. Rupanya bukan kina sorang, ramai dah yang tukar doktor dekat KPJ tu. Alasan yang sama mungkin. Rasa hak patient la kot nak tukar. Pregnant lady tak leh stress-stress jumpa doktor. Hahaha.


3) Amek darah masa pregnant 5 bulan.
Nurse : Jumpa doktor mana?
Kina : Jumpa Doktor Lim soo soo.
Nurse : La..awak pregnant ke? berapa bulan?
Kina : 5 bulan dah. Hee.
Nurse : Saya ingat awak amek darah sebab nak check demam. Tak nampak perut pun.
Kina : Hihi. tu la. Dari dulu memang camni.
(bukan nurse tak tahu la orang panggil ape untuk orang amek darah tu..anggap jela nurse boley)


4) Result Hb
Biasanya sebelum ni result Hb paling tggi pun 11. Tapi kali ni 12. Hahaha. Tinggi la bagi orang berdarah rendah. Kalau berjalan jauh sket memang nak pitam. Semua pregnancy pun macam tu. Doktor cakap ok Hb awak, tapi jangan lupa makan vitamin tak perlu iberet. Yessss. Kekeke. Tak beli lagi vitamin tambahan. Nak beli yang macam KPJ kuantan bagi dulu je. Boleh untuk ibu mengandung & ibu menyusu. Tak tahu nape KPJ Penang ni kena charge pulak walaupun panel. Lain-lain walaupun sama panel. Sekarang ni amalkan Pati delima Gulsan. Ya Allah manis gile. Awal-awal rasa susah nak makan. Campur dengan air baru ok sket nak makan. Shafiyah pun sibuk sekali nak makan.







2 comments:

cik selamah kundang on March 11, 2016 at 9:59 AM said...

fauziah ke

aten on April 23, 2016 at 11:53 PM said...

Dr lim soo soo baik je orangnya..

 

Shakina Farhan Designed by Alieff Artwork