Thursday, May 23, 2013

Bila perlu tukar membrane breastpump?


Salam 

Dulu kina pun selalu tertanya-tanya bila kena tukar membrane breastpump?Ala..yang benda putih kecik2 tu..
Tiap bulan ke tiap minggu ke? 

Walaupun kina takde la pengepump tegar tapi sekarang dah jadi penjual tegar Medela Harmony Sealed perlu lah amik tahu. Selepas 6 bulan pakai MHS ni kina baru je tukar membrane. 

Perlu tukar membrane bila.... 
1) Membrane dah terkoyak. 
2) Performance dah slow, pump2 susu tak keluar padahal ada je lagi. 

Membrane ni sangat sensitif..hari tu kina tukar sebab problem yang kedua tu..lepas tukar membrane terus suction kembali ok..sebab tu kalau korang beli mhs atau medela pump yg lain biasanya akan ade extra..sbb benda ni mmg kena tukar dari masa ke semasa..ok..thats all..selamat bercuti!


8 comments:

Asyifa Mustaffa on May 23, 2013 at 3:27 PM said...

oooo....baru tau fungsi putih tu...
Kina...best tau guna mh ni....mmg x rugi beli...nnti klau sy lapang sy buat n3 k....:-)

Hana Soffelia on May 23, 2013 at 4:17 PM said...

Owh.. kena tukar ke? Hana tak tau pun. sebab selama ni marmet je. Tak pernah beli pump. Ok, info utk next baby if beli pump nanti. ekekeke

humble.yat on May 23, 2013 at 4:41 PM said...

ha satu lagi tukar membrane, bila cuci bp kemudian tercicir kat mana ntah..kena ganti baru juga tu..sebab terjadi kat diri sendiri..hoho

Shakina Farhan on May 23, 2013 at 5:46 PM said...

@asyifa: MH ke MHS? hehe..ok dear..nanti jgn lupa share link! hehe

@hana: respek la pandai marmet..kina lenguh tgn..

@yati: hahaha..tu wajib jd 1 sebab kena tukar tu..

farhana shamsuddin on May 23, 2013 at 6:51 PM said...

X pernah tau plak hurmhh .. Tip nk cr 1 ya manual avent or madela

LisaLisut on May 23, 2013 at 10:51 PM said...

I dlu ms pki swing br 3 bln dh tkr sbb xlekat kuat. I beli trus stok membrane kt obw. Mahalnye 60hengget for 6. Kira satu rm10 huhu

Chekgu Azrine on May 25, 2013 at 10:30 AM said...

Saya punya baru terkoyak minggu lepas..huhu.
Skng pump pakai.manual je..
Tak dan nak bli lg..

ctmah on May 27, 2013 at 3:02 PM said...

sama ngan lisa..menggagau pm lisa tanye mcm2 n ptg tu gak p obw beli sekali byk..huhuhu

 

Shakina Farhan Designed by Alieff Artwork