Saturday, March 2, 2013

Review make-up routine mama

Salam
Lepas bersalin kulit muka sangat la kusam masam..make up beriya memang tak la nanti budak kecik tu kang gigit2 muka ni..tapi kalau xmake up langsung horror gile kot..mcm xsiap..haha..taknak la nanti orang cakap dah ada anak muka sememeh walaupun memang la sememeh pun..hahaha..tapi kalau kulit cun mcm kulit telur tanpa jeragat xpo la berani tanpa bedak pun..eventho sekarang jerawat dah malu2 nak keluar..I like it..tapi yang kina perasan jeragat bertambah & bibir ada gelap2 kat hujung bibir..I hate it.


In my handbag now no more bag make up..(lagipun handbag kecik aje tak muat nak sumbat) kalau dulu ada macam-macam la jugak..lipbalm nivea, lip tint tony moly, lipstick maybeline, lip gloss, bb cream la, naturator ( foundation bulat tu ), compact powder, eyeliner..perlu la jugak bag kan..sekarang cuma pakai 3 benda ni sahajo..mama tak cukup masa..tak sampai 5min mama siap & ready to go..

Ini lah 3 barang make up mama sekarang. Haruslah gayakan keluar dari handbag. Hehehe. Handbag tu 50iggit sajo..Beli masa honeymoon sekarang baru pakai sebab handbag biasa pakai dah terkena milo sebab shahadah chinta..


Dari atas, bedak compact pixy, eyeliner silky girl, dior serum lipstick


1) Bedak pixy (UV Whitening)
Ini bedak pixy yang ke3 kot kina beli..since 2011 pakai..sebelum ni pernah pakai bedak miyami yg seakan pixy jugak die punya result tapi yang ni lagi murah, bedak clinique kununnya boleh kurangkan jerawat nay ade gak jerawat aku. Mahal yo yo o je. Huh. Bedak ronasutra susah nak dapat kalau offline dulu. Maybeline beli sebab daya tarikan dekat watson/guardian xsuka sgt finishingnya. Paling suka bedak pixy, dah la finishing cantik, murah plak tu tapi xboleh lawan bedak opera cina petak2 tu lagi murah..rasa sejuk mcm bedak sejuk kan..tau yang mana? kahkahkah..tapi suka gak bedak tu dl..kina sllu paw nenek punya..Back to pixy..Dekat mydin ada jual pixy ni dlm RM6++ kot kan..Bintulu harap maklum sik ada mydin..haha..Bedak pixy ni boleh mengurangkan cela2 bulan bintang dekat muka..tertutup la sikit jeragat tu..huhu..Kalau ada petua hilangkan jeragat sila roger..



2) Longlasting eyeliner silky girl (Black color)
Kina pakai yang ni rasa mcm bertahun2 xhabis..Beli dekat guardian ke watson ntah..RM12.90 rasanya..prefer yg pusing2 compare to pensil sebab kadang2 tak asah rasa tajam..huhu..sakit..bahayo woo..Silky girl ni dah lama jugak la pakai..macam forever je rasanya..Tapi favorite celak kina adalah celak mekah RM1 juga boleh beli kat Mydin..Ke sekarang dah naik harga?cuma die tak boleh asah & agak comot dalam bekas kaler biru @ merah tu..pastu senang patah & hujung xtajam..as you can see kina ade eye bag yang menawan..hahaha..sejak dari kecik ok ade eyebag ni..ala2 yoona SNSD kan..bff kina cakap 'ok, aku percaya dah ckp ko eye bag ko dari kecik sebab shahadah chinta pun mewarisi eye bag tu'..kalau tak pakai eyeliner ni nampak sgt mcm baru bangun tido even mmg baru bangun! Hahaha



Eye-bag mama diturunkan kepada anaknya..galok nampaknya dalam jellymom seat..nanti review ye..
3) Dior serum lipstick
Since bibir kina masyaAllah kering yg amat even dah minum byk air, ditambah plak ada gelap2 kat bibir..masa tgh belek2 lipstick promoter tu promote la dior serum ni..die cakap die tgk bibir kina sgt kering,terkejut gak tengok harga RM108 tapi buat2 muka cool..masa tu flight dah memanggil2 jadi rembat jugak la..lepas tu menyesal kejap tapi bila pakai rasa tak menyesal dah..haha..dok try2 warna die suggest warna kod 760 sebab nampak bibir gelap..kina xd la suka sgt warna tu tapi kina akui tak sesuai kalau amek warna yg kina biasa pakai dulu mcm coral brand maybeline nanti lagi obvious nampak line gelap tu..sobsob..
taken from thebeautyclub.com.au

Ada petua x nak hilangkan hitam2 dekat bibir?? 

So far sgt suka lipstik dior serum ni. Lepas beli hari tu tengok dekat makeupvalley memang banyak review yang bagus2..dapat 4.3 dari 5 point..kira hebat jugak la tu..Just dab sikit je dah cukup. NAK JIMAT! haha..tapi betul..sekali oles dah ok..easy breezy covergirl..haha..baca dengan nada america next top model..memang rasa moist je bibir..tahan lama sebab colek sikit je..next year plak beli..tu pun belum tentu habis kot kan..


So, ini gambar betul2 after make up..baru nak naik kereta..Natural je (macam tak make up sgt la) tapi kekusaman tidak kelihatan...gitu lah..atau perasan je lebih..haha..
Jeragat nampak tapi kurang la. Nampak tak bibir gelap kat lip liner..kina tak pernah pakai pun liner..
Shahadah takmau bagi kerjasama so mama posing sorang2..cahaya terik so nampak le cerah sket..
Ok lah..banyak sebenarnya nak update tapi ampun tak cukup masa..maybe kena buat banyak terus post lepas tu schedule..(lebih2 lagi masa pudin ada kat rumah, boleh la die pegang si cilik itu)..

8 comments:

cha on March 2, 2013 at 12:14 AM said...

i lg la bedak/foundation/lipstick langsung takde. yang i ada eyeliner dgn lipgloss je huhu. tp ramai update psl pixy ni. cuma i mcm x berani nak pakai sgt

fifi on March 2, 2013 at 1:12 AM said...

Dulu pakai pixy.memang bagus tp saja je tukar.sekarang x pakai pun eyeliner.takde masa nak buang.hehe..

cik chinta on March 2, 2013 at 7:38 AM said...

sm r, pki pixy je. murh n cntik.

.ieLah. on March 2, 2013 at 8:54 AM said...

ok kite tadi otw pegi keje dah sentap husband cakap macam makcik sebab muka tak penahnye nak mekap. ni baca entry kina lagi la rase dabel makcik. huhuhuhu

Wawa Tasliman on March 3, 2013 at 8:25 PM said...

saya pun minat pakai pixy.. soft and tak bercapuk.. kalau terlebih mood nak makeup pakai MAC.. :)

Asz Miza on March 4, 2013 at 9:07 AM said...

Miza jenis tak pandai make up..dari dulu sampai skang tak pakai pape kat muka kalau keluar..hahaha..tetiba rasa berminat dengan serum lipstick sebab bibir miza pun hitam..hihihi..dari kecik lagi cenggini..kot2 pakai boleh ok ke? hahaha..bedak pixy penah dengar tapi tak penah plak try..ada make up set masa beli utk hantaran je pastu buat pekasam. :D

humble.yat on March 4, 2013 at 11:36 AM said...

hi..dlm beg yati pun juz ada lipbalm nivea strawberry-lembap thnlama jugak, bedak pixy jugak and minyak wangi je..dari dulu smapai skrg tiga benda ni jela yg paling penting :-)

pakai pixy dulu sebb tggu bedak simply city ada sale..bedak simply siti pun memng superb..tapi mahal sikit huhu..

ctmah on March 4, 2013 at 12:36 PM said...

mlm td baru je beli johnsons compact powder.ada gak usha pixy tu.nnt next time nak cube lah =)

 

Shakina Farhan Designed by Alieff Artwork