Wednesday, March 6, 2013

Jadual makan baby 6 bulan

Salam
Post ini requested by junior kina..her baby g6pd jadi kena la lebih berhati-hati dalam mem'introduce'kan  makanan..kalau ada edzema lagi kena berhati-hati bab makan ni..Shahadah chinta start makan masuk 5 bulan..Awal dari target yang kina dah aim iaitu 6 bulan..Nanti kina cerita macam mana dia boleh start makan..Awal-awal tu langgar jugak la pantang larang..hahaha..Panjang ceritanya..bersambung kemudian...

Banyak gila nak post sebenarnya tapi tak sempat..banyak lagi hutang post..cara nak pasang Medela Harmony Sealed (nak pre-order email je ye..hahaha..sempat lagi),review baby bullet, review jellymom seat, check up shahadah chinta, tips travel dengan baby & barang yang perlu dibawa masa travel. Hopefully dapat la update semua requested post..

So far kina amalkan lagi 4 waiting days rule dalam pemakanan shahadah chinta sampai sekarang. 4-day rules ni kita kena bagi makanan yang sama selama 4 hari utk detect baby kita ada alergik tak dengan certain2 food. My paed suggestkan dahulukan rice then vege then fruit. My Paed suggestkan rice sebab rice no gluten, no taste, dan introduce sebab nak bagi rasa texture lain selain dari susu. Ada jugak doktor cakap kalau breastfeed baby the best first food adalah rice cereal supaya elakkan anak constipated. Oh ye..bubur nasi @ puree tu add dengan breastmilk/formula kasi cair2 so baby tak terkejut. 

I know dekat group food solid cakap puree buah dulu kan. 

Terpulang nak ikut yang mana. Mom knows best kan? 

Ini senarai list makanan ikut bulan. So jangan pening-pening. Preparing solid food ni sangat la syok..


Jadual yang kina buat ni ikut suggestion dari paed, internet, buku baby bullet & kesukaan diri sendiri..hahaha..kalau nak copy amek je..mana yang baik tu boleh la ikut..its better start masa baby 6 bulan..sekali lagi Mom knows best! Jadual bawah ni kina ikut turutan paed & ikut rasa. Tidaklah berturut-turut manis je, tidak juga tawar hebeq, tidak juga pahit je. Dengan harapan baby taknak la yang manis saje. Tapi shahadah dah menunjukkan tabiat xnak makan sayur macam papa & mama die masa kecik. Kemana lagi kuah bolognese kalau tak tumpah ke spageti kan? hihi.

Hopefully boleh paham la. Ada note kecik kat bawah tu rules2 yang penting. Maksud mix 'old' and 'new' tu macam ni. 
'Old' - makanan yang kita dah berjaya sebelum ni & lepas 4 hari makan & takde tanda alergik.
'New' - makanan yang kita pun dah berjaya baru2 ini. 

Contoh dari jadual kat atas.

Old = Rice
New = Apple
Hari ke14 korang mixkan rice + apple sebab both dah lepas ujian alergik. 
Korang tak boleh mixkan rice dengan carrot lagi sebelum hari ke24.

Ibu kina cakap 'Jangan banyak sangat rules dengan anak. Semua tak boleh tak elok jugak. Ikut la cara mak mertua tengok anak die semua menjadi. Siap ada 2 doktor. Jangan dok baca internet sangat.' Huahua..Mom knows best! Lepas dah kena nasihat sket tu..I'm trying to be not over-protective or skema from now on.

Macam pudin kadang2 die kesian nak bagi makan tapi dia tau kina tak bagi so die bagi curi-curi dan sangat kelakar bila die tengah bagi curi-curi bagi seconet macam dadih hari tu kina nampak. Terbuntang mata dia sebab kantoi. Hahaha. Pastu 2 2 gelak. Sometimes kena open minded jugak kan. Jangan sampai buat orang lain tersinggung atau makan dalam lagi-lagi parent kita & suami kita. Mana tau nanti masa cucu kita nanti ada plak ilmu baru tak sama dengan sekarang masa tu kita pun kena dengan anak kita yang follow all the rules mcm kita ni..Haha.

Kina banyak jugak buat frozen food sebabnya baby makan sikit lagi kan. Takkan nak buang yang lebih kan..Misalnya 1 pisang tu boleh buat makan 4 hari so 3 hari letak dalam freezer. Cara handle frozen food lebih kurang macam handle ebm.

Kerenah shahadah chinta masa makan?
Alhamdulillah, shahadah chinta suka makan & suka sangat minum air mineral. Pantang nampak botol mineral nak togok2 macam dah besar. Pakai training cup pun nak pegang sendiri lepas tu habis basah. Bib taknak pakai, habis disentapnya tercabut. Ya, anak saya muka innocent ramai yang tak percaya kelasakan beliau yang di sebalik muka lembut itu. Aktif dan semangat belajar benda baru kot. *smile mommy.
Siap muka nak masuk dalam mangkuk sebab nak air mineral..huhu..
Oh, jangan lupa tangkap gambar or video masa first time baby makan. Kina takde video tapi ade la gambar. Priceless moment. :)

P/S: Cita-cita nak compilekan semua resepi buat buku sendiri macam etty..so second-third-forth & so on baby nanti tak perlu rujuk internet lagi. Mom knows best! Kekeke

19 comments:

fifi on March 6, 2013 at 3:53 AM said...

Suka sangat jadual tu!! Thanks kina.

Asz Miza on March 6, 2013 at 7:50 AM said...

yeay boleh wat reference..miza pn still x sure nak bagi anak first makan apa..nasi ke puree buah.. -_-"

e.t.t.y on March 6, 2013 at 8:44 AM said...

eh ada nama kittew lew....

best kan bila anak start makan ni. macam macam kita nk buat utk dia. yg kelakar nye, utk anak je rajin, untuk ayah nye tolak ketepi sket jeee...hahaa

good luck kina...

ctmah on March 6, 2013 at 8:54 AM said...

semangat kina.hihi!
mcm2 style bile anak dah start mamam kan.kejap2 nak duduk,kejap2 nak berdiri,kejap2 nak baring.kadang2 tu di rentapnya mangkuk or sudu.lotih gak nak melayankan.hihi

Ibu Diyana on March 6, 2013 at 10:00 AM said...

Hai.. salam perkenalan.. thanks sbb sharing info ni..memang bagus sgt.. next month my baby dah nak masuk 6m.. sy follow awak ye.. jemput la ke blog sy http://ceriteraibu.blogspot.com/

Cik Puan Tqah on March 6, 2013 at 10:06 AM said...

thnx share..nnt pas beranak refer balik blog kina

LisaLisut on March 6, 2013 at 10:30 AM said...

i agree 200% psl xyah la nk ikut apa yg dibaca kt internet tu sgt. im not very strict too.follow apa mak i buat.tu je.heheh. kang strict sgt diri sndri yg stress.hati org lain tersinggung.hoho
shahadah xpkai bj time mkn.lg sng.xkotor bj.haha
lps ni i buat cmtu la kt hannah.lol

hannah pn mnum air msk dgn cup.nk pegang sndri last2 mandi air msk la jwbnye.basah satu bdn -_-

Cik Puan Rara on March 6, 2013 at 10:53 AM said...

betul kata mak u,jgn ikut sgt,ada benda kena ikut.ada benda tak yah.heee

cikpuanputeri on March 6, 2013 at 10:55 AM said...

wee. thanks bagi jadual yang senang nak paham.. hee. put baru je try bg makan epal n pisang. kelat2 je muka ilman.hikhik. setuju dgn ibu kina.

humble.yat on March 6, 2013 at 11:24 AM said...

setuju dengan kina..jgn byk sgt rules dgn anak..;-)

aina beriba ngan umi die je bila mkan..tak pun tas riba abi dia..haha

nnti review la pasal seat tu..
kina punya review mesti menarik..;-)

Hunny Kitty on March 6, 2013 at 12:15 PM said...

baru plan nak bagi mimi try strawberries...hurmmmm~

Wawa Yusoff on March 6, 2013 at 12:20 PM said...

kina, betul. jangan terlalu strict or obses dengan ape yg kita baca. yg penting anak sihat.

happy cooking kina!

Umie Aisya on March 6, 2013 at 2:47 PM said...

weee kebetulan lak sama chart tu.baru post kt blog.hehe. I mmg tggu 6 bulan je sbb Safiyya ni development a bit slow. Baru2 ni je pandai nk tnjuk minat kt makanan but still dh alang2 tggu je la 6 bulan wpon hari2 dgr parents i berzikir soh bg mkn.hehe

BAIZURA NATASHA on March 6, 2013 at 5:00 PM said...

Kina..jgn lupa entry psl CD jugak. Haha

Terkena pasal asyik nak ikot internet ja.. Haha. I used to believed intrnt more than ppl around me. Last2 jadi stress. Now i ikot kata hati. Mom knows best.
Btl ckp kina :)

yUmiE AzuRa on March 6, 2013 at 11:57 PM said...

Iman ade video mse 1st kenalkn die dgn puree apple.huhu.comel.
shahadah lg comel n gamble sbb mkn xpkai bju.hihi
yes yumie pn agree psl ikt rules ni.mle2 nk bg mkn iman dlu pn yumie over protective mcm kina jgk.last2 slowly adapt ape yg mak nasihat n buat.lg2 bile husband sokmo le kantoi bg iman mkn senyap2 blkg yumie.huhu

Hana Soffelia on March 7, 2013 at 3:50 PM said...

Hana pun ikut suka bg mkn. As long as makan tu xmemudaratkan anak kita.

like ur tagline, mom knows best!

Miss Sunshine on March 8, 2013 at 5:57 AM said...

kina,nasi tu campur dengan susu jugak ke?

JaJaSaFFiQ on March 12, 2013 at 1:18 AM said...

Hi kina.tq for sharing.i baru noticed tang makan tu cmpur susu ye.anak i dah lbh smggu mkn puree w/out susu..hmm tp dia poopoo ok.cuma i blm consult paed..any advise from the floor?

Shakina Farhan on March 12, 2013 at 5:21 PM said...

hana & jaja: boleh je kalau xcampur susu..:)..kina pun kdg2 pki air mineral je..

 

Shakina Farhan Designed by Alieff Artwork