Thursday, September 17, 2015

Rumah kami : Kipas murah-murah untuk bilik

Salam.. 


Ok, untuk kipas memang target panasonic & KDK tapi bukanlah yang mahal-mahal fancy-fancy pon asalkan ade angin dan ada kualiti. Beli yang paling basic dan semua brand Panasonic, KDK mahal sket tapi orang cakap motor KDK tu pakai panasonic so ok la panasonic semua kecuali kipas dinding. 


Rumah perlukan 4 kipas ceiling & 1 kipas dinding sebab tinggi ceilingnya. Kipas living hall special sket proses die sebab ceiling tinggi, next cite pasal kipas living room. 


So 3 kipas ceiling + 1 kipas dinding ni kina beli dekat mana? Dekat LAZADA. Hahaha. Kipas pon beli online jah sekarang ni. Bukan apa, harga murah, warranty pun ada, terus hantar ke rumah/office. Senang untuk yang dok jauh dari rumah ni. Asal balik kuantan macam-macam nak setel. Memang tak sempat, dah la kina ni jenis suke survey seme kedai. (mana nak sempat!hahaha) Yang penting beli kalau nak beli online harus yang ada 5 stars review. Macam theshopablog. Eh eh..:p

Kina beli 1 twin, 1 single sebab nak pakai 3.
Kipas ceiling amek yang panasonic F-M15A0 3 bilah 60inch (standard size) untuk semua bilik. Sekarang ni dah siap pasang dah pun dekat rumah, upah kawan wan mi untuk pasang. Nanti kina share upah wiring shamsul kawan wan mi tu. 

Kipas dinding pulak kina beli kipas MIDEA yang ni je sebab tengok banyak review 5 stars dalam belas2 review cakap bagus. Lagipun nanti nak buh kipas diri je dekat bilik tengah tu. Kipas berdiri banyak sebab dekat bintulu dulu ada menang cabutan bertuah la, beli pun ade sebab rumah sana takde kipas ceiling.

size die 16inch, besar.

Kipas midea yang da selamat bersemayam di bilik no 2.

Total harga untuk kipas beli dekat LAZADA
Panasonic F-M15AO - Twin pack - RM298
Panasonic F-M15AO - Single - RM149
Midea wall fan - RM105 (Minggu lepas da no info, da habis stock, semalam check da ade semula!)
Delivery charge - RM30 
Tapi sebab beli masa discount, alhamdulillah. 
Dari RM582 jadi RM505. Jimattt banyakkk..

Dalam bilik 3 & 4

Dalam bilik master
My verdict : Ketiga-tiga kipas panasonic tu laju & senyap. Recommended! Kipas MIDEA tu pulak tak sangka besar. Sangat berbaloi dapat grab harga RM105. Berbunyi la sket tapi kipas dinding biasa la kot macam kipas stand. Alhamdulillah kipas dah setel.

10 comments:

FadMN on September 17, 2015 at 9:44 AM said...

tq kina.mmg tgh cari kipas dinding.tapi tak penah try beli on9.ni dah ada trusted review, boleh la beli :)

Juls Julie80 on September 17, 2015 at 10:14 AM said...

Assalam sis...dah masuk rumah baru yer..

kitorg aritu beli KDK jgk..kat kedai elektrik area Balakong tu..harga ok la rasanya compare dgn kedai2 yg kitorg pergi sblm nih..hehehe

cik hani on September 17, 2015 at 2:32 PM said...

hari tu beli kat kedai lampu puchong.
wah, kat lazada pun ada.
senang.order je kan..

humble.yat on September 17, 2015 at 2:57 PM said...

alhamdulilah settle pun pasal kipas..mesti excited kan..mcm sy dulu hehe..kdk and panasonic mmg best..setakat ni sume ok..tip top..:-)

Aty_Fared on September 18, 2015 at 4:32 PM said...

aty suka kipas macam ni lagi dari kipas remote tu.. huhu.. sebab rasa lagi laju kot.. dan lagi tahan lasak... :)

IbuNoey on September 19, 2015 at 12:16 AM said...

Kalau kipas dinding memang berbunyi sikit tu.sebab dia berlanggar-langgar dengan dinding.hehe.

IbuNoey on September 19, 2015 at 12:16 AM said...

Kalau kipas dinding memang berbunyi sikit tu.sebab dia berlanggar-langgar dengan dinding.hehe.

IbuNoey on September 19, 2015 at 12:16 AM said...

Kalau kipas dinding memang berbunyi sikit tu.sebab dia berlanggar-langgar dengan dinding.hehe.

Siti Nur Amirah on September 21, 2015 at 1:31 PM said...

Hehe..mira pun beli aircond kat on9.tp haritu survey murah kat 11street.so beli kat 11 street.lazada pernah beli tv.kak kina tau,mira survey aircond,tny kdi bese beli brp harga skali upah psg,dia kata 1099..mira bli ekon on9 tak sampai 650.upah psg 200..total tak smpi 850.beza kannn...

Azlinda.I Ismail on June 22, 2016 at 8:54 PM said...

tq kina, walaupun entri ni dah lama,setidaknya saya rasakonfiden la nak beli kipas dinding midea ni. tadi teragak-agak juga samada ok ke tak.

 

Shakina Farhan Designed by Alieff Artwork