Monday, July 27, 2015

Itinerary Korea 5 hari 4 malam dengan anak kecil (Penuh gambar je)

Salam.. 
Susahnya nak tunggu mood update pasal korea bulan 5 ritu. Huhu. Dah nak lupa dah pon. Type sket tutup laptop. Rasa tak nak type banyak. Just gambar jela. Nanti tips type banyak sket. Harapan..:P

Ni adalah itinerary yang ke2 yang kina buat lepas tanya sifu-sifu yang pernah pegi korea. Masa dekat sana ada jugak berubah sebab 1 kepenatan 1 lagi tak sempat masa.

 Itinerary korea Date: 21 May - 25 May 2015

 Guesthouse: Boa guesthouse
 Flight Air Asia 8.00am Arrival : Icheon airport 3.00 pm

21 May Khamis

1. Buy T-Money
2. Take Arex Train at B1 Floor, exit 4 Hongik University Station.
3. Check in BOA Guesthouse 4.00pm
4. Eat, pray & relax
5. Hangang river cruise (Yeouinaru station,exit 3, line 5 )-(timetable 7.30pm,8.40pm-15000W,7500W) Banpo bridge (starts rainbow 8.00,8.30,9.00-20minutes)


22 May Jumaat
1. Geongbokgung palace (gyeongbokgung station, exit 5, line 3)
2. Gwanghwamun square Cheongyeong stream
3. Itaewon (Papa solat jumaat) dari sini naik bas ke namdaemun
4. Namdaemun (bus 405) (hoehyeon station, exit 5, line 4)
5. Myeongdong (sebelah myeongdong je)


 23 May Sabtu
1. Nami Island (gapyeong station, take bus 5000W or taxi 5600W)
2. Petite france (bus)
3. Namsagol hanok village (chungmuro @ Hanongmaeul-gil station)
4. Namsan tower (myeongdong station exit 3, line 4, nail tango kiri ade 7E, dean skit pacific hotel, jalan simpang kiri terus sampai selekoh kiri ade signboard, lintas jalan naik tangga ke atas, ke kanan nampak bangunan cable car 8000W )


 24 May Ahad
1. Children Grand Park
2. Hongdae street
3. Dongdaemun

25 May Isnin
Rest
Depart to KLIA2


Ni itinerary sebenar dekat sana. Layan gambar banyak-banyak jela eh. Rasa tengok gambar lagi best dari membaca. : p


Tu la, biasa bangun lewat. Flight pukul 8 pagi. :p

Peaceee. Flight aritu banyak kosong. 

Alhamdulillah, safely arrived. Incheon airport. Seoul Korea.

Mende pertama buat dekat korea! Hahaha. Bertuah budak ni. Toilet family. Ada toilet kecik tomei.

Dah lepas hajat die, happy la tu. Anyeonggggg

Dah beli T-Money macam touch & go tu dekat 7e, kena topup dekat machine ni.
 Lepas tu naik AREX train sampai ke Boa guesthouse seperti previous post. Pastu berehat, solat, makan, round guesthouse, pastu nak pegi naik cruise.
1st time naik cruise macam ni.

Pemandangan atas cruise

Teropong bulan.
 Kecewa jugak naik cruise tu tak berapa nampak air pancut dekat jambatan Banpo. Sebab die membelakang jambatan tu. Waktu naik dah tepat dah. Korang boleh tengok jadual awal-awal dekat website korea. Balik tido. Sampai bilik pun dah dekat 12 malam.
Pagi yang tak berapa pagi. Hahaha. Tengok kartun sementara mama siap. :p

Next destination pegi gyeongbokgung palace.
 Ni dekat tren station die.

Gigih tu angkut. Wajib bwk tu. Dekat subway station yg ni takde lif, jadi angkut la dl stroller.

Dah tengahari tak berapa sejuk, jadi mama dah simpan coat.

Papa & the girls

"papa, nape pakcik ni diam je?" hahaha

Pegi dekat gwanghamun square, lepak dulu dekat bahagian bawah. Ada acond.

Shafiyah duduk atas replika singgahsana. 

Naik bas dari gwanghwamun square ke namdaemun. Sorry tak ingat dah no bas. Kitorang tanya je orang korea kat situ. Yang muda-muda paham la english.

Tak sedar dah sampai, ahjumma dalam bas yang tolong sedarkan.hahaha

Try kuih traditional ni. Mahal lah yang ni. Rasa macam kuih kacang dekat Malaysia. Tak tahu nama. 

Dah habis shopping, makan kebab, gi itaewon naik bas. Tapi sesat sebab terawal turun. Tu la tak kira station betul-betul.

Sempat semayang jamak zuhur-asar, maghrib-isyak. Sementara nak tggu maghrib makan-makan kat Pak India. Pastu balik

Hari ke3, kol 8 dah keluar dah. Nak pegi Nami Island yang famous tu.

After naik tren, naik taxi, naik ferry. Budak ni still tido. Hahaha. 

Tak sangka dah sampai sini. Besar jugak.

Suke sangat dok rumah kecik ni.

"Baby jangan nangis, kakak ada. "

Sebenarnya nak makan nasi goncang, tapi termasuk dekat kedai Asia Halal ni. Hihi. Sedap aje dah lapo.

Surau atas kedai. Bersih, cantik. Ada tempat wanita & lelaki. Kosong sebab baru masuk waktu zuhur masa tu.

Cantik kan? Bye-bye nami island.

Sampai dekat area dongdaemun tapi tak tahu jalan sangat pastu balik. Tak beli apa.


Hari ke4 pegi Children Grand Park atas cadangan kak yati. Tak pegi Everland takdan. Lagipon bukan dapat main pun.

Bunga ros merata-rata.

Bangku bersayap. :p

Taman permainan. Ada banyak gila park kat sana. Tak sempat nak gi semua. Besar sangat. Balik guesthouse utk solat.

Dah sampai dekat namsangol hanok village. Suka pegi tempat macam ni.

Shafiyah tido aje dalam tu. Ni ada orang korea offer diri nak amekkan. hihi

Sekitar namsangol village

Dah bangun!

Dok atas tangga tempat orang tengok persembahan kot.

Ni orang beratur nak naik namsan tower cable car. Tak sanggup beratur dekat 2 jam. Terus cancel.

Ke myeongdong lah kite!

Dari myeongdong nampak namsan tower tu. Amek gambar jela. Hahaha. 

Last day, balik. Hahaha. Cukup la ni 44 keping gambar kan. :) Banyak sebenarnya yang tak dapat explore walaupun kitorang berjalan siang malam dengan budak berdua tu. Next time kena pegi lagi ni. InsyaAllah.

5 comments:

Farhain Azmi on July 27, 2015 at 8:34 AM said...

wah bestnya dapat jln2 ke korea. teringin juga nak ke sana.

muhammad zulhilmi on August 18, 2015 at 7:20 PM said...

Berapa ye kos nk bawak stroller budak tu klu dlm flight...

muhammad zulhilmi on August 18, 2015 at 7:20 PM said...

Berapa ye kos nk bawak stroller budak tu klu dlm flight...

muhammad zulhilmi on August 18, 2015 at 7:20 PM said...

Berapa ye kos nk bawak stroller budak tu klu dlm flight...

Awatif Yusof on March 16, 2016 at 9:13 PM said...

salam..nak tanya pergi korea ambil pakej atau jalan sendiri ya..senang tak bawa budak jln.dan berapa kos ya.

 

Shakina Farhan Designed by Alieff Artwork