Tuesday, September 2, 2014

Resepi creampuff gebu dan sedap

Salam..

Ok,sebab tukang buat creampuff yang kina sokmo beli kawen jadi nak taknak kena belajar buat sendiri. Juga persediaan dah balik bintulu nanti. Resepi ni insyaAllah menjadi. Gebu, lembut & sedap la yang paling penting kan, rupa xd pon tak mengapa..Makan sambil pejam mata gitu. Hahaha. Resepi ni kena ukur betul2, kalau tak memang susah nak menjadi, ade saje tak kena.


Resepi pastri creampuff (1adunan dapat 48 biji macam tu bergantung kepada nozzle)
100 gm butter 
1 cawan air 250ml
150 gm tepung gandum
secubit garam 
4 biji telur
1 sdk esen vanila

Cara-cara
1 ) Masakkan butter dalam air sehingga butter cair. Api slow je.
2) Masukkan tepung & garam. Ye.Jangan pelik Hahaha. Tutup api terus kacau cepat-cepat supaya air tak tersejat. Kalau lambat nanti air kurang dan adunan jadi keras. 
3) Dah sebati tu biarkan doh sejuk. Kina nak cepat masuk dalam peti. hahahah.
4) Pukul telur dan esen vanilla pakai sudu pon boleh.
5) Masukkan telur sket demi sket dalam doh tadi sambil pukul dengan mixer sampai sebati.
* kalau agak2 lembik kurangkan telur. 
6) Panaskan oven 200 celcius.
7) Pipingkan adunan tadi ke atas dulang. (kina pakai nozzle sederhana kecik bentuk bintang 8 bucu, 2 x setengah pusing mende tu)
8) RENJIS air sebelum masuk oven. (penting utk die menggebu n mengembang dgn jaya)
9)15 min pertama bakar dalam 200 celcius, kemudian turunkan suhu 180 celcius selama 15-10 min bergantung kepada oven. (Jangan selalu buka oven nanti tak naik gebu)
10) Dah siap, belah sket dan pipingkan inti kastad.
Kina buat 2 kali setengah pusing.


Dah siap dibakar. Batch latest.

Filling inti kastad (Kina tak gemar manis sangat jadi ejas la ape yang patut)
6 sudu besar kastad
1/2 cwn susu cair( baru berlemak)
3 cwn susu segar
Esen vanila
3 sudu besar gula
1 sudu besar susu pekat

Cara-cara
1) Campurkan semua bahan-bahan dan gaul sebati.
2) Masak atas api kecil & kacau sentiasa. Api jangan besar. Sedang-sedang saja.
3) Sampai bergelegak baru tutup api. Kalau tutup awal nanti kastad rasa tak masak dan rasa ketepungan sangat.
4) Terus masuk piping bag. Sejukkan boleh nak terus piping dalam puff pun boleh. Biasa kina buat inti masa tunggu adunan puff sejuk.
5) Tabur gula icing atas creampuff. 
Siap..
Pakai piping bag plastic dan nozzle bintang. Menarik je kan koleksi nozzle wan mi tu. Beli kat cowboy.


Ni hasilnya, warna tak sama sebab oven dah over heating makanya hampir nak rentung tapi tak. hahaha. Ni batch masa awal-awal buat..Nanti tukar gambar yg lebih menawan dan gebu. Selamat mencuba!


Rabu ke Khamis ni ke nak let go banyak barang. Stay tune ek..Ade barang baru, barang preloved. Sape cepat die dapat.


27 comments:

.ieLah. on September 2, 2014 at 6:20 AM said...

haaaaaaaaaa nk beli jugak la nozzle tuhhh! walopon fail lagi buat krimpaff kan. hahaha

Shakina Farhan on September 2, 2014 at 10:17 AM said...

ila: rasa nak beli jugak..kat bintulu dah patah pakai yang plastic..hahaha..

ct cucubi on September 2, 2014 at 12:14 PM said...

wah.. dah boleh buka lah pasni kina!

Jan@Afzan on September 2, 2014 at 12:27 PM said...

wah menarik...boleh suruh kawan buatkan..eh! hahaha

eamy milea on September 2, 2014 at 2:05 PM said...

Gebus gebas gitu kina.. Err kina nak tnya lepas keluar dari oven tu x turun ke puff tu? Lepas masak tu terus keluarkan ker camne

eamy milea on September 2, 2014 at 2:09 PM said...

Satu lg kina boleh x nak tau guna butter ngan tepung tu brand ape?

CikNaa on September 2, 2014 at 3:54 PM said...

nanges tengok..ciknaa takde oven! sobsss..

Nadiah Hanum Wahab on September 2, 2014 at 11:32 PM said...

Comelnya...tengok pon dah boleh agak...mesti sedap! Hehe

Shakina Farhan on September 3, 2014 at 11:13 AM said...

cucubi: buka utk tempahan ek..hahaha..buka dkt bintulu lah..skg ni kwn2 ibu dok order ng ibu..

jan: suruh je..hahaha

eamy: lepas masak terus keluarkan dari oven..lama2 die akan kuncup gak tp xbyk la sket je..still ade gebu2 tu..
pki butter anchor salted best..tp nk pki planta pn boleh je..tepung gandum biasa je..

ciknaa: alaa ciknaa..cari 1 oven dkt lazada murah2..hehe..

nadiah: comel n sedap..hehe..


zarazery on October 8, 2014 at 3:26 PM said...

kina, nk bubuh custard filling tu, kina belah tangah ke tepi cream puff?

Shakina Farhan on October 16, 2014 at 2:30 PM said...

Zarazery: kina tepi..kdg2 bukak je ikut garisan die..hee

eamy milea on November 16, 2014 at 1:40 AM said...

Time kasih ye kina..cayang kina ! Heheh

Bidadari gojess on November 25, 2014 at 7:36 PM said...

Nak cuba la.. rumit x? Huhu.. first time nak cuba ni...

jemput dtg blog kita

www.bidadarigojes.blogspot.com

audrey lee on April 9, 2015 at 1:37 PM said...

Hi Kina

Ape bezanye susu cair ngan susu segar? Susu pekat tu kondense milk kan? Sorry...tak pasti. Budak baru belajo.

Shakina Farhan on April 30, 2015 at 4:18 PM said...

susu cair condense milk, susu sejat..susu segar fresh milk..

Ayuni A on July 2, 2015 at 6:49 PM said...

Salam kina..resepi ni memang best.dh try.memang menjadi.thanks ye

Sila2 la ke blog saya
http://rotikarya.blogspot.com/

MaMa Chantique on July 4, 2015 at 8:16 AM said...

wahhh...sedap kan cream puff...MaMa pun baru lepas buat..sedap.dan puas hati buat sendiri

siti fathiyah on July 16, 2015 at 1:43 PM said...

X jd pun....doh tu cair mcm air.kene pukul pakai mixer lama2 ke?

Pahlawan merah on August 4, 2015 at 6:53 PM said...

sedih sedih..doh jadi cair sebab byk telur.. kenapa dlm cara2 tu bru bgtau yg kurangkan telur..? sy pecahkan telur dlu.. dah awk ckp telur 4 biji..last sekali campur tepung cenggitu jer.. tlg la..nk blajar nie..bg arahan biar jelas.. bende xjd xkan nk buang.. kecwa

Rozaimah Roslan on August 9, 2015 at 10:56 AM said...

Hmm..dh ikut resepi ni sbijik2 tp x jadi..cair giler..sedih..

Shakina Farhan on August 10, 2015 at 9:13 PM said...

haa..yg xjd ni mesti terlebih telur atau air tu tak cukup mendidih..try dan error..sy dl pon byk kali buat baru jadi..

maryjane lee on August 11, 2015 at 5:17 PM said...

Assalam Sis kina..thankyou share recipe ni..recipe time blaja kat college dlu dh packing ke ruma lain...so..amek lah recipe sis ni..sy bru je siap buat...mmg gebu sgt2..filling dia 100% sy ikut recipe sis kina..tak smpai ler rasa dia..mybe sb sy kuat manis kot..hehe..takpe lah...skali skala kurang kn manis..ye tak..sy buat td dpat 55pieces..

Android Fren on September 9, 2015 at 10:19 AM said...

Telur tu gred A kot. Putih telurnya banyak. Cubalah gred B atau C.
Nak Cuba jugaaaa. Kuih kegemaran kami sekeluarga.
Terima kasih kina atas perkongsian ilmu.

Unknown on October 3, 2015 at 12:56 PM said...

Kalau cream puff bakar atas ketas minyak boleh tak?

muhd syahmizzat on December 26, 2015 at 5:46 PM said...

nak tanya kat mana nak beli nozzle satu set yg macam kat gambar atas tu

muhd syahmizzat on December 26, 2015 at 5:46 PM said...

nak tanya kat mana nak beli nozzle satu set yg macam kat gambar atas tu

nur amni on September 17, 2016 at 6:28 PM said...

Kecewa...hurmmm..anyway tq kina.kne try lg.

 

Shakina Farhan Designed by Alieff Artwork